Добро утро, България!

Изводи : банката няма право да променя метода за изчисление на лихвата по кредита, заложен в договора за кредит.

Банката няма право едностранно да променя лихвата по кредита.

Банката няма право да добавя трети компонент – премия – по лихвата.

Банката няма право да начислява наказателни лихви върху целия дълг, който е с ненастъпил падеж.

Банката има единствено право да префиксира лихвата по кредита съобразно настъпилите изменения  в обективния пазарен индекс – Юрибор, Либор, Софибор, ОЛП на БНБ, заложен в договора за кредит.

Банката е длъжна да намали лихвата по кредита при спад на обективния пазарен индекс – Юрибор, Либор, Софибор, ОЛП на БНБ, заложен в договора за кредит.

Uvedomlenie-KZP-Bulbank-3

Comments on: "Предписание от КЗП до Уникредит Булбанк АД от м.11.2008 г. за премахване на неравноправните /нищожните/ клаузи от договорите за кредит" (5)

  1. булбанк е една от най-некоректните банки в Б-я, която за да не бъде разследвана раздава заеми на разследващите я лица… ето и моя случай plamen1967.wordpress.com\myloan

  2. Светла Стефанова said:

    От Уникредит Булбанк ми начислиха наказателна лихва върху целия дълг, който не е в падеж. Какво мога да направя, за да се реши случая? Моля посъветвайте ме!

    • Вижте си договора и ОУ, които сте подписали – там фигурира ли такава възможност ? Оспорете официално пред банката /с входящ номер/ недължимостта на удържаната от нея сума като наказателна лихва върху редовна главница. Оспорете тази клауза от договора и ОУ, която дава право на банката на начислява лихви за просрочие върху целия дълг. Съгласно решение на КЗП /вижте протоколите на КЗП, публикувани в сайта/ тази клауза е обявена за нищожна като неравноправна. Изискайте от банката да ви върне недължимо събраната сума, като й предоставите срок – напр. 2 седмици и посочите начин на плащане /по банковата Ви сметка/. Ако банката откаже доброволно да решите спора, уведомете КЗП и Банков надзор при БНБ, изискайте съдействие от КЗП за обявяване нищожност на визираната клауза от договора Ви и/или ОУ на банката в съответствие с вече приетото протоколно решение на КЗП и за съдействие за извънсъдебно решаване на спора по възстановяване на надвзетите суми. Не чакайте отговор от КЗП повече от месец. Ако няма резултат / респ. има незадоволителен резултат в диалога Ви с банката, предявете два кумулативно съединени иска – установителен иск за обявяване на клаузата от договора и ОУ, която дава право на банката да начислява лихва за просрочие върху целия дълг, за нищожна като неравноправна и втори осъдителен иск за възстановяване на удържаните без правно основание суми от банката.

  3. Светла Стефанова said:

    Сърдечно Ви благодаря за съвета!

  4. Светла Стефанова said:

    Здравейте отново! Загледах се в договора ми за ипотечен кредит /от 06.2008 год./, където е заложено лихвата да се формира от SOFIBOR+надбавка. До сега обаче, съм си внасяла всеки месец една и съща сума. Имам ли право да искам да ми се преизчисли вноската, съобразно SOFIBOR?

Вашият коментар